Amit az anya elfogyaszt, az kis mennyiségben az anyatej­ben is megjelenhet.

Kerülendők, illetve mérsékelendők közé tartoznak kelkáposzta, fejes káposzta, karfiol, karalábé, kukorica, bab, lencse, zöldborsó, sóska, paradicsom, fokhagyma. A felsorolt zöldségek egy része puffasztó hatásuk miatt hasfájást okozhatnak a kisbabának, mivel az aromaanyagok átjutnak az anyatejbe. Ez főképp az első három hónapban okozhat gondot a kisbabánál, amikor még a bélrendszere éretlen. A sóska, fokhagyma, paradicsom aromaanyagai szintén átjutnak az anyatejbe, megváltoztatva ezzel az ízét.

A savanyú gyümölcslevek és szénsavas ásványvizek gátolhatják az anyatej termelődését, ezért nagyobb mennyiség fogyasztása a szoptatás során kerülendő. Javasolt a magas allergénaktivitású fehérjék pl.: tej, tojás, hal mennyiségének korlátozása (napi 2 dl tej, heti 3 tojás, heti 1x hal).
Csecsemő és kisgyermekkorban a táplálékokban lévő fehérjék okoznak leggyakrabban allergiás tüneteket. A tehéntej-allergia prevalenciája 3 év alatti gyermekek között 2%-ra becsülhető.

Ha a beteg tünetmentes annyira, hogy a vizsgálat elvégezhető legyen, akkor allergiás bőrpróbákat lehet végezni (Prick vagy epicutan teszt), bár jelentősége korlátozott, 3 éves kor alatt nem értékelhető, és még a kifejezett klinikai tüneteket produkáló egyéneknél sem mindig pozitív. Néhány laboratóriumi módszer tünetmentes betegeken is közelebb vihet az ételallergia diagnózisához. Ilyen a szérum össz IgE szint meghatározás (allergiásoknál jóval magasabb).

A csecsemő és kisgyermekkorban kezdődő tehéntej allergia az eliminációs diéta bevezetése után 1–4 éven belül a gyermekek 85–90%-ánál megszűnik. Keresztallergia valószínűsíthető a különböző tejtermelő állatok teje között (tehéntej, kecske, juh, kanca) ezért tehéntejallergia esetében más állati tej, illetve az ezekből készült tejtermékek sem javasolhatók.

Ilyenkor, ha az anyuka nagyon hiányolja az étrendből a tejet, úgy próbálkozhat szója-, rizs, illetve zabitalok fogyasztásával.

Az anyánál kálciumpótlás szükségessé válhat a tej kiiktatása miatt. Az összehasonlító vizsgálatok eredményeként elmondható, hogy a terhesség utolsó harmadában betartott hipoallergén étrend nem képes kivédeni a gyermek későbbi érzékenységét, de ha az anya a szoptatás ideje alatt nem fogyaszt tejfehérjéket a gyermekben később és sokkal enyhébb formában alakul ki allergiás betegség. Ezért fontos a megelőzés a terhesség és szoptatás ideje alatt.

A tehéntejfehérje túlérzékenyeknek sem terápiásan, sem prevenciós céllal más állat teje (pl. kecske) és szója alapú tápszer 6 hónapos korig nem javasolt, mivel ezek allergiát okozó képessége megegyezhet a tehéntej alapú tápszerekével. Az utóbbi években részlegesen hidrolizált tejalapú tápszereket hoztak forgalomba.