Csecsemőkori hasfájás (kólika)

A kólika leginkább csecsemőknél jelentkezik, ezért hívják csecsemőkori kólikának. A kólikás rohamok rendszerint az esti órákban jelentkeznek, a baba nyugtalanul fészkelődik és felhúzza a lábait, hasa megkeményedik. A baba nagyon ingerlékennyé válik, és gyakran sír a kényelmetlen helyzetekben.

Mi a csecsemőkori kólika?

Csecsemő

A csecsemőkori kólika egy spontán oldódó állapot, amely gázok okozta bélfelfúvódással kapcsolatos heveny hasi diszkomfortérzéssel jár. Ez a panasz nagyon gyakori fiatal csecsemők és újszülöttek körében, különösen az első élethetekben. Gyakran az esti órákban jelentkezik. A csecsemőkori kólika a tápszeres és szoptatott babákat egyaránt érinti. Az esetek zömében spontán módon megszűnik a 3-4. élethónapig.

A probléma jelentősége
A csecsemőkori kólika egy gyakori zavar, amely a baba nagyon korai életszakaszaiban jelentkezhet (rendszerint néhány hetes korában jelentkezik és akár 5 hónapig is fennállhat)7; a csecsemők 10–30%-át érinti8. Az érintett babák 80%-ánál az első tünetek már a második élethéten jelentkeznek.3

Csecsemőkori hasfájás statisztikák

Miért fáj a babák hasa?

A csecsemőkori hasfájás ingerlékenység, nyugtalansági rohamok és hosszú ideig tartó, hangos sírás, valamint hasi diszkomfortra utaló egyértelmű jelek (a baba felhúzza a lábát és kemény a pocakja) formájában nyilvánul meg.

Csecsemőkori hasfájás alvó baba

Hogyan diagnosztizálható a csecsemőkori kólika?

A baba pocakja puffadt, néha kemény.

Nyugtalanul fészkelődik és felhúzza a lábait.

A csecsemőkori hasfájás különböző intenzitással jelentkezik, kezdve a megmagyarázhatatlan ingerlékenységi rohamoktól a szinte folyamatos sírásig.

Az egészséges és vidám újszülötteknél vagy csecsemőknél hirtelen jelentkező és nehezen csillapítható ingerültség és sírás aggaszthatja a szülőket különösen, ha ez gyakran előfordul.

Csecsemőkori hasfájás síró baba
Csecsemőkori hasfájás mosolygós baba

A csecsemőkori hasfájás általános okai lehetnek:

  • a szoptató édesanya által elfogyasztott élelmiszerrel (pl. tehéntejjel) szembeni túlérzékenység,
  • még fejlődésben levő gyomor-bél rendszer és gyors emésztés okozta problémák,
  • levegőnyelés evés közben (különösen a cumisüvegből táplált csecsemőknél),
  • gyomor-bél rendszeri zavarok és egyes ételekkel (pl. cukorral, laktózzal) szembeni intolerancia,
  • éretlen idegrendszer – a kólika gyakran egy eszköz, amellyel a baba számára érthetetlen fizikai ingerekre reagál,
  • kölcsönhatás a szülőkkel, pl. a szoptató édesanya aggodalmai, stressz a családban.