Mi a puffadás és kiket érint?

A puffadás gázok okozta bélfelfúvódás érzése. A zavar további elnevezései: flatulencia, szélszorulás, bélgázosság. A puffadás az érintettek által leírt leggyakoribb tünetei: hasi diszkomfort- és teltségérzés, hangos bugyborékoló hangok, néha akár fájdalom is.

A puffadás bárkit érinthet, életkortól, életmódtól vagy egészségi állapottól függetlenül.

Hogyan alakul ki a puffadás?

Puffadás kialakulása

A puffadást a szervezetben túlzott mennyiségben felhalmozódott gázok okozzák. Egy egészséges embernél a gyomor-bél csatorna folyamatosan 150–200 ml gázt tartalmazhat, a következő összetétellel: nitrogén (11–92%), oxigén (0–11%), szén-dioxid (3–54%), hidrogén (0–86%), metán (0–86%) és egyebek pl. illékony szerves savak és hidrogén-szulfid (0–1%). A szervezet ezeket a gázokat a légzőrendszeren keresztül, a vérben történő elkeveredés, bakteriális felhasználás és kiválasztás útján távolítja el. Mintegy 600–1400 ml gáz kerül ki naponta a szervezetünkből... böfögéssel.

A végbélen keresztül pedig mintegy 476–1491 ml gáz ürül ki rendszeresen naponta. Gyomor-bél rendszeri panaszok esetében ez a mennyiség megnő.5

Hogyan birkózzunk meg a puffadással?

Ahhoz, hogy megbirkózzunk a puffadással, mindenekelőtt a kiváltó okaival kell leszámolnunk. Először is változtassuk meg étrendünket és életmódunkat. A szakemberek javaslata szerint csökkenteni kell a gáztermelést serkentő ételek, pl. a babfélék, káposzta vagy nyers hagyma fogyasztását.

Szakorvosa javasolhatja, hogy emésztőrendszeri panaszok esetén diétás megfontolásokat is tegyen. Például: Kerülni kell a fűszeres és zsírban sült fogásokat is. Az ételeket lassan kell elfogyasztani, stresszmentes környezetben. Az emésztőrendszeri problémákban szenvedő emberek fogyasszanak gyakrabban olyan fűszereket és gyógynövényeket, amelyek szabályozzák a bélműködést, mint pl. ánizs, gyömbér, menta, kamilla vagy babérlevél.

A puffadás elleni harcban a szimetikon is egy lehetőség. A szimetikon a gázbuborékok felületi feszültségének csökkentése, azaz a buborékok falának felbontása révén hat. A buborékokból felszabaduló gáz könnyen felszívódik vagy kiürül a szervezetből.