A bélgáz ultrahangos vizsgálat során is problémát jelenthet.

A hasi ultrahangra küldött beteg esetében ismételt vizsgálatra lehet szükség nagy mennyiségű gáz jelenléte miatt a gyomorban és a belekben. A gázok eltávolítása érdekében egy „gázmentesítő” szer, pl. Espumisan® használható, amely hatékonyan felbontja a felhalmozódott gázbuborékokat és jelentős mértékben javítja a hasi szervek láthatóságát az ultrahangon.

Hasi ultrahang

A hasi szervek képalkotó vizsgálatai (pl.: ultrahangos, röntgen vagy endoszkópos) esetén az Espumisan® alkalmazásával csökkenteni lehet a belekben kialakult és a képalkotást zavaró gázbuborékok mennyiségét.

Az Espumisanban található szimetikon habzásgátló hatásának köszönhetően javítja a képalkotó diagnosztikus vizsgálatok minőségét, ezáltal könnyebben értékelhető, pontosabb eredmény érhető el, a vizsgálat megismétlésének veszélye csökkenthető.

Az Espumisan készítmények hatóanyaga, a szimetikon megváltoztatja a gyomor-béltraktusban felhalmozódott gázbuborékok felületi feszültségét, melynek következtében a buborékok fala elbomlik. A szimetikon hatását kizárólag fizikai úton fejti ki, a szervezetbe nem szívódik fel.

Szimetikon hatása

A szimetikon terápia előnyei:

  • A képalkotó diagnosztikus vizsgálatok minősége javulhat: könnyebb kiértékelhetőség, pontosabb eredmény
  • A szimetikon hatását kizárólag fizikai úton fejti ki, a szervezetbe nem szívódik fel
  • Jól tolerálható, kismamák is alkalmazhatják
  • Tartós szedése is lehetséges

Hasznos információk*

Hasi ultrahang vizsgálat előkészítése

A vizsgálatot a gyomor- és béltartalom, valamint a gázok jelenléte nagymértékben zavarja. A teljes értékű, sikeres eredmény érdekében, általában a vizsgálatot megelőző 8 órában már nem tanácsos sem étkezni.

A beteg a rendszeresen szedett gyógyszereit egy korty vízzel beveheti.

A kismedencei szervek vizsgálatához a beteg hólyagjának tele kell lennie. Ennek érdekében a vizsgálat előtt néhány órával javasolt nagyobb mennyiségű folyadék ivása.

Gyomortükrözéses vizsgálat előkészítése

A vizsgálatot megelőző nap nyugodtan vacsorázhatunk, de éjfél után már vizet se igyunk, és semmiképpen ne dohányozzunk. A vizsgálatot általában a délelőtti órákban végzik, de ha későbbi időpontot adnak meg, akkor általában 8 órás éhgyomri állapot szükséges

A cukorbetegek az előkészítést feltétlenül beszéljék meg a beutaló, vagy a vizsgálatot végző orvossal!

* A diagnosztikus vizsgálatok előkészítésének gyakorlata intézményenként változhat. Tájékozódjon szakorvosánál, hogy az előkészületek során a szimetikon adagolásán kívül mit kell betartania!