A puffadás a gyomor-bélrendszer működési zavara. A gázok ilyenkor felhalmozódnak a belekben, ami teltség- és felfúvódásérzést okoz.

A puffadás bárkit érinthet, életkortól, életmódtól vagy egészségi állapottól függetlenül. Bár nem súlyos betegség, mégis jelentős fizikai és pszichológiai diszkomfortérzéssel jár az érintettek számára

Hogyan diagnosztizálható a puffadás?

A puffadás az egyik leggyakoribb panasz a felnőtt lakosság körében. A felfúvódott has nem csupán fizikai szempontból kellemetlen, hanem jelentős pszichológiai diszkomfortérzéssel és stresszel járhat. A jobban tudatosult fizikai megjelenés gátolhatja a más emberekkel való kapcsolatfelvételt is.

Has és bélrendszer
A puffadás leggyakrabban említett fizikai tünetei a következők:

A puffadás nem csak fizikai, hanem pszichológiai diszkomfortérzést is okozhat.

Nehézségérzés

nehézségérzés

Teltségérzés és haspuffadás

teltségérzés és haspuffadás

Feszülés-, nyomásérzés, vagy akár fájdalom

feszülés-, nyomásérzés, vagy akár fájdalom

Gyomorkorgás, és hangos bugyborékolás

gyomorkorgás, és hangos bugyborékolás

A puffadás gyakran frusztrációhoz vezet és kényelmetlenséget okoz, mivel korlátozza az embert szabad mozgásában és tevékenységeiben. A puffadástól szenvedők a gyomortáji diszkomfort- és nyomásérzés miatt nem képesek teljes mértékben koncentrálni fontos dolgokra és mindennapi tevékenységeikre.

A teltség- és puffadásérzéstől az ember kényelmetlenül érzi magát a saját testében. A túl sok gáz okozta megnövekedett hasméret miatt az ember kevésbé érzi magát vonzónak, amitől bizonytalan lesz mindaddig, amíg a puffadás meg nem szűnik.

A puffadás jelentős szociális diszkomfortérzést is okozhat. Az ilyen egyének attól tartanak, hogy a gyomorkorgás és bugyborékolás kísérte puffadás felhívhatja mások figyelmét. Amikor megpróbálja kerülni a zavarba hozó helyzeteket, az ember gyakran félszeggé és esetlenné válhat társasági összejöveteleken.