Espumisan®... Elég a puffadásból!

Mi a puffadás és kiket érint?

Mi a puffadás és kiket érint?

A puffadás gázok okozta bélfelfúvódás érzése. A zavar további elnevezései: flatulencia, szélszorulás, bélgázosság. A puffadás az érintettek által leírt leggyakoribb tünetei: hasi diszkomfort- és teltségérzés, hangos bugyborékoló hangok, néha akár fájdalom is.

A puffadás bárkit érinthet, életkortól, életmódtól vagy egészségi állapottól függetlenül.

 

Hogyan alakul ki a puffadás?

Hogyan alakul ki a puffadás?

A puffadást a szervezetben túlzott mennyiségben felhalmozódott gázok okozzák. Egy egészséges embernél a gyomor-bél csatorna folyamatosan 150–200 ml gázt tartalmazhat, a következő összetétellel: nitrogén (11–92%), oxigén (0–11%), szén-dioxid (3–54%), hidrogén (0–86%), metán (0–86%) és egyebek pl. illékony szerves savak és hidrogén-szulfid (0–1%). A szervezet ezeket a gázokat a légzőrendszeren keresztül, a vérben történő elkeveredés, bakteriális felhasználás és kiválasztás útján távolítja el. Mintegy 600–1400 ml gáz kerül ki naponta a szervezetünkből... böfögéssel.

A végbélen keresztül pedig mintegy 476–1491 ml gáz ürül ki rendszeresen naponta. Gyomor-bél rendszeri panaszok esetében ez a mennyiség megnő.5

 

Mi is a probléma?

Mi is a probléma?

A puffadás az egyik leggyakoribb gyomor-bél rendszeri tünet, amelyről az orvosnál tett látogatások alkalmával beszámolnak a betegek. A probléma nagyságrendje még nem tisztázott. Egyrészt a puffadásot a betegek eltitkolják, mivel zavarba ejtő problémának tekintik, másrészt pedig a betegek és az orvosok is elhanyagolják, mivel nem tartják fontosnak. Bár az orvosok nem értenek egyet a puffadás okait illetően, a következő „kedvező” tényezőket említik: nem megfelelő étrend, a testmozgás hiánya, gyomor-bél rendszeri és anyagcsere-betegségek, különböző gyógyszerek nemkívánatos hatásai vagy pszichogén okok, pl. az alkati székrekedés és erős stressz. A puffadással kapcsolatos panaszok egyik gyakori oka a bélgázok szándékos visszatartása. Ennek gyakran... kulturális okai vannak. Arra tanítanak bennünket, hogy társaságban nem illik szellenteni.1

 

Hogyan birkózzunk meg a puffadással?

Hogyan birkózzunk meg a puffadással?

Ahhoz, hogy megbirkózzunk a puffadással, mindenekelőtt a kiváltó okaival kell leszámolnunk. Először is változtassuk meg étrendünket és életmódunkat. A szakemberek javaslata szerint csökkenteni kell a gáztermelést serkentő ételek, pl. a babfélék, káposzta vagy nyers hagyma fogyasztását. Kerülni kell a fűszeres és zsírban sült fogásokat is. Az ételeket lassan kell elfogyasztani, stresszmentes környezetben. Az emésztőrendszeri problémákban szenvedő emberek fogyasszanak gyakrabbanl olyan fűszereket és gyógynövényeket , amelyek szabályozzák a bélműködést, mint pl. ánizs, gyömbér, menta, kamilla vagy babérlevél. A puffadás elleni harcban a szimetikon is egy lehetőség. A szimetikon a gázbuborékok felületi feszültségének csökkentése, azaz a buborékok falának felbontása révén hat. A buborékokból felszabaduló gáz könnyen felszívódik vagy kiürül a szervezetből.6

 

A bélgáz ultrahangos vizsgálat során is problémát jelenthet.

ELŐKÉSZÍTÉS NÉLKÜL – ESPUMISAN®-NAL VÉGZETT ELŐKÉSZÍTÉS UTÁN

A hasi ultrahangra küldött beteg esetében ismételt vizsgálatra lehet szükség nagy mennyiségű gáz jelenléte miatt a gyomorban és a belekben. A gázok eltávolítása érdekében egy „gázmentesítő” szer, pl. Espumisan® használható, amely hatékonyan felbontja a felhalmozódott gázbuborékokat és jelentős mértékben javítja a hasi szervek láthatóságát az ultrahangon.2

 

Espumisan® – a piacvezető puffadás elleni gyógyszer!

Espumisan® No. 1 Magyarországon

Az Espumisan® évek óta vezető szerepet tölt be a puffadás elleni gyógyszerek között, és ma is a leggyakrabban használt szer. Az Espumisan® az első számú puffadás elleni márka Magyarországon! *

 

* IMS Dataview MAT 07/13

1) Jackowska A., Lukaszyk A. Przeglad Gastroenterologiczny 2008; 3 (5): 243-246.
2) Jakubowski W. Ultrasonografia 2006;24,102-5.
3) Czerwionka-Szaflarska M. 2010; Forum Medycyny Rodzinnej 2010; 4 (6):408–414.
4) Weingärtner U, Petersen-Braun M. Pharm Ztg 2004;149: 34-39.
5) Serra J et.al. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol 2001; 281: G138-43. Jarosz M, Dzieniszewski J. PZWL, Warszawa 2003.
6) Friis H et.al., Effect of simethicone on lactulose-induced H2 production and gastrointestinal symptoms. Digestion 1991; 49: 227-30.
7) Lucassen P.L.B.J. et. al., British Medical Journal, 1998; 316: 339-342.
8) Balon AJ. Am Fam Physician. 1997 Jan;55(1):235-42, 245-46